Sarlat-la-Canéda, middelleeuwse stad

Sarlat-la-Canéda, beter bekend als Sarlat, is gelegen tussen de Dordogne en de Vézère, een middeleeuwse stad en de hoofdstad van de Périgord Noir. Het ligt in de regio Nouvelle-Aquitaine, meer precies in het mooie departement Dordogne, aan de grens van de Causses du Quercy.

Sarlat is tegenwoordig een van de mooiste middeleeuwse plaatsen van Europa met maar liefst 66 beschermde monumenten. Het klooster van de orde van Notre-Dame, de voormalige kerk Sainte-Marie, het stadhuis.…

Rondzwerven door die straatjes is net of je bijna 100 jaar authentieke architectuur doorbladert, waar die warme, lichte steen overheerst, vanaf de straatstenen tot de dakbedekking...

Diep in de eigen grond geworteld is Sarlat de ideale plek om de gastronomie van de Périgord te ontdekken: het paradijs van de truffel, het eekhoorntjesbrood, paté, de eenden en de heerlijke vleeswaren van het land, de bewoners hebben hier de goede kooktraditie eeuwenlang in stand gehouden, een echt festival van smaken en geuren die u terugvindt op de schitterende markt van Sarlat.

Er is twee keer per week markt in Sarlat op woensdag en zaterdagochtend en het is een verplicht nummer voor smulpapen en lekkerbekken. Door het jaar heen liggen hier ganzenlevers, paddestoelen, eendepoten en -borsten, truffels, noten, aardbeien en andere lokale lekkernijen klaar om de smaakpapillen van de bezoeker te verleiden.

Het is er gezellig, de kraampjes zijn kleurrijk, overal ruik je iets en op de achtergrond zie je de bijzondere gebouwen van de oude stad.

Het klimaat, het heuvelachtige land met steeneiken, de charmante dorpjes vol met geschiedenis en oude huizen van okergele stenen, dat speelt allemaal een rol in het verleiden van de bezoeker.

Maar het speciale van deze streek is dat speciale, heerlijke mengsel van geschiedenis, cultuur en tradities... Een uniek mengsel zoals je dat goed ziet in dorpjes als Beynac en Cazenac, La Roque Gageac, Vitrac-Montfort en Marcillac Saint-Quentin