Rocamadour : Een adembenemende stad

Rocamadour: Middeleeuwse stad, Mariastad, duizelingwekkende stad...

De heilige stad is, in het hart van de Haut-Quercy en aan het begin van het dal van de Dordogne, tegen een enorme, lichte rots aangeplakt, die 150 meter uitsteekt boven een ingesloten dal, waarin diep beneden een beek rondslingert, de Alzou.

Rocamadour maakt volledig deel uit van het Regionaal Natuurpark De Causses du Quercy en ligt ook op de route van de pelgrims op weg naar Santiago de Compostella.

U zult versteld staan, of het nu licht of donker is. Het verticale, trapsgewijs tegen de rotswand opgebouwde dorp vormt een wonderbaarlijke opeenstapeling van huizen en heiligdommen.

Het middeleeuwse centrum met zijn kronkelstraatjes is afgesloten door een aantal poorten. Een monumentale trap, die de pelgrims op hun knieën beklimmen, leidt naar het plein met de heiligdommen, waar zich de basiliek Saint-Sauveur en de kapel Saint-Amadour bevinden (beide op de UNESCO Werelderfgoedlijst). In de kapel Notre-Dame (of de kapel van het wonder), een van de zeven kapellen in een holte in de rots, vindt u het juweel: een beeld van de Zwarte Madonna, dat al meer dan 1000 jaar aanbeden wordt.

In het voormalige bisschoppelijke paleis bevindt zich nu het museum van de Art Sacré (Heilige Kunst) met een collectie religieuze voorwerpen uit de stad.

Het vergezicht vanaf het hoogste punt van het middeleeuwse dorp - vanaf de muren van het oude fort, om precies te zijn - over het gehele gebied, met het ravijn van de Alzou en het beschermde, omliggende landschap van de Causses du Quercy, is werkelijk adembenemend.

Rondzwervend door Rocamadour kunt u ook de fraaie minerale afzettingen bekijken en de 20.000 jaar oude rotstekeningen bij een bezoek aan de Grotte des Merveilles.

Sluit uw bezoek af in de benedenstad waar u heerlijk kunt rondwandelen in een prachtig middeleeuws decor.

In de zomer vindt hier het festival van gewijde muziek plaats met afwisselend concerten en voordrachten. Een ander hoogtepunt is de grote luchtballonnenbijeenkomst in september. Passagiers kunnen de stad op perfecte wijze bewonderen.