Saint-Cirq-Lapopie… een dorp om verliefd op te worden

Hoog boven de rivier de Lot, verheft zich op een spectaculaire manier het middeleeuwse dorp Saint-Cirq-Lapopie.

Met als vertrekpunt Cahors, brengt een kronkelende weg langs de rotsen u in de vallei van de Lot u naar Santi-Cirq-Lapopie.
Dit middeleeuwse dorpje, dat door de Fransen tot hun favoriete dorp gekozen is, lijkt een geheel met de rotswand op 100 meter hoogte boven de rivier. Er ontvouwt zich een waterval van geplaveide straatjes, gotische gevels, versterkte deuren en stokrozen.
Getuige van een bloeiend leven van binnenvaartschippers, bekend vanwege haar houtdraaiers, is Saint-Cirq-Lapopie nu een plaats met 13 historische monumenten. In het dorp is nagenoeg het complete erfgoed bewaard gebleven, maar het heeft vooral een hartveroverende charme. Kleine boetiekjes, restaurants en cafés liggen in de schaduw van de gotische poorten.
Vanaf het begin van de twintigste eeuw is dit dorp trekpleister voor kunstenaars, Parijse galeriehouders en vanaf 1950 ook veel surrealistische kunstenaars. Deze artistieke dimensie ervaart u nu nog als u het parcours van hedendaagse kunst gaat ontdekken, zonder natuurlijk het Maison Daura, de verblijfplaats van vele internationale kunstenaars, te vergeten.